Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit

FOLLOW ME

TWITTER GPLUS FACEBOOK BEHANCE PINTEREST

Hoitolaitosresidenssi

Hoitolaitosresidenssi

Lapin Taiteilijaseura palkkasi taiteilijoita hoitolaitoksiin kuukaudeksi eri puolille Lappia vuonna 2018.

Rakennus on nelikerroksinen tiilitalo kauniin Kaupunginlahden rannalla. Ensimmäisessä kerroksessa on yksityishuoneita ikäihmisille, yhteinen tila oleskeluun ja ruokailuun sekä keittiö. Muissa kerroksissa on yksiöitä tai kaksioita ei pelkästään vain ikäihmisille vaan myös muille tukea tarvitseville. Kakkoskerroksesta löytyy kahvihuone, jossa järjestetään melkein päivittäin yhteinen kahvitteluhetki sitä haluaville. Toinen ja kolmaskerros ovat aina lukossa, pääsimme niihin sisälle soittamalla hoitajan numeroon. Kaikkien asuntojen ovet ovat lukossa ja totuimmekin kuukauden aikana soittelemaan paljon ovikelloja. Pyytäessämme hoitajat toimivat meille ovimiehinä ja päästivät sisälle sillä usein kellonsoittoamme ei kuultu tai ei uskallettu tulla avaamaan.

Työparini oli muusikko, laulaja ja lauluntekijä Erling Fredriksson Pajanlan Tärendöstä. Yhdistelimme vapaata improvisaatiota ja tuttuja lauluja ja niiden laulatusta. Löysin askelluksen, rytmin, poljennon, myöntyvät jalkaterät ja polvet tutuista kansanlauluista. Löysin vartalon, virtaavuuden, artikulaation improvisaatiosta. Asukkaat tykkäsivät. ”Tuotte semmoisen tuulen, elämän tuulen.” Tiistaina tanssin kahvihuoneessa Elsan kanssa, perjantaina hänen kunniakseen oli lippu puolitangossa. Tähän en ollut henkisesti valmistautunut. Kerttu antoi minun lukea muistoja kirjaansa ja Raili lausui minulle runoja. Päivittäisten pikkutapahtumien, kohtaamisten, tarinoinnin, oleilun ja asuntoihin vierailuiden lisäksi esiinnyimme koko talon yhteisessä Itsenäisyyspäivä -pikkujoulu-juhlassa.

Olen aiemmin tehnyt paljonkin ”keikkaa” vanhainkodeilla, mutta tällainen tilaisuus saada viettää pidempi jakso samassa paikassa oli ainutlaatuista ja todella arvokasta. Oli aikaa todella tutustua asukkaisiin, kuulla elämäntarinoita ja nähdä arkeaan hoitolaitoksessa. Pääsin läpi muistisairaan lapsuudenmaisemaan ja tulin hyväksytyksi hänen lähipiiriinsä.

Viimeisinä päivinämme seuraamme liittyi valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä (Kukkola) tallentamaan työskentelyämme kuvin. Hänen kuvansa olivat osa projektin loppunäyttelyä Taiteilijaseuran Galleria Napassa 2018.

Erään hoitajan palautetta: ”…ilmapiirikin oli jotenkin ihanan rauhallista ja leppoista teidän aikana. Tuossa huomattiin yks päivä kun Rouva X oli jotenkin rennompi, kun yleensä saattaa olla aika levoton, hoksasin että senhän täytyy olla teidän ansiota.” ”ihana oli huomata miten aidosti, ennakkoluulottomasti ja tasavertaisesti olit läsnä ja kohtelit vanhuksia.”

Valokuvat: Jaakko Heikkilä