Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit

FOLLOW ME

TWITTER GPLUS FACEBOOK BEHANCE PINTEREST

TRE® (Tension, Stress and Trauma Releasing Exercises)

Tension, Stress and Trauma Releasing Exercises

TRE® (Tension, Stress & Trauma Releasing Exercises) on amerikkalaisen sosiaalityön tohtori David Bercelin 2000-luvun taitteessa kehittämä itsehoitomenetelmä. Suomeen TRE rantautui 2008 ja minä olen kouluttautunut TRE ohjaajaksi vuonna 2021. TRE® on yksinkertainen ja helposti omaksuttava itsehoitomenetelmä, jonka vaikutukset ilmenevät nopeasti.

Tuo sana Releasing joka toistuu myös toisen tekniikan Skinner Releasing® tekniikan nimessä, jonka ohjaajaksi olen myös kouluttautunut, sai kiinnostukseni heräämään. Releasing viittaa prosessiin, elämänikäiseen irti päästämiseen, tutkimiseen ja tietoiseksi tulemiseen. Toinen asia miksi kiinnostuin TRE:stä oli yleinen traumaymmärryksen kasvattaminen ja traumasensitiivisyys ohjaajana. Koen TRE:n jatkumona keräämässäni työkalupakissa, jonka avulla hoidan itseäni ja ympäristöäni ja kasvatan omaa ja toisten luovuutta.

Kaikki selkärankaiset tärisevät ja on olemassa lukuisia kehon liikuttelun tapoja, joilla kohonnutta stressiä ja vireystasoa voidaan purkaa, TRE® on yksi menetelmä monista. Taustateorioina TRE®-menetelmässä vaikuttavat muun muassa autonomisen hermoston toimintaan liittyvä Stephen Porgesin polyvagaalinen teoria, Dan Siegelin sietokykyikkunan käsite sekä ymmärrys ihon alaisesta sidekudosverkostosta, faskiasta. TRE-harjoituksessa liike etenee kehon myofaskiaalisia eli lihaksistoa ympäröiviä lihaskalvoketjuja pitkin ja tämän faskian liikkeen ajatellaan olevan kehon jännitysten purkautumisessa olennaisessa roolissa.

TRE-harjoitus etenee yksinkertaisista lämmittävistä ja venyttävistä liikkeistä aktiiviseen lepoasentoon, jolloin lämmittelyliikkeiden virittämä värinä tai tärinä lähtee liikkeelle kehon painopistekeskuksesta lantion alueelta. Sekä lämmittelyliikkeiden, joita voi tarvittaessa varioida, että tärinän tulisi olla kokemuksena miellyttävä ja rentouttava. TRE-harjoitus päättyy lepoon ja sen jälkeiseen sanalliseen reflektointiin.

Kuten kaikissa kehollisissa menetelmissä, TRE:ssä keskeistä on turvallisuus; muun muassa sietoikkunan käsite ja ”TRE-liikennevalot” käydään asiakkaan kanssa läpi ennen TRE:n aloittamista. Tärinämekanismin ohella vähintään yhtä tärkeänä osana TRE-harjoitusta on itsesäätelyn oppiminen. Tällä tarkoitetaan sitä, että koko harjoituksen ajan keho-mielen utelias havainnointi ja tarvittaessa harjoituksen keskeyttäminen on täysin mahdollista.

 

Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat oppia TRE® menetelmästä.

Voin pitää yksityistunteja, aloitus- ja jatkokursseja ryhmille ja esimerkiksi työhyvinvointia tukevia TRE® kursseja.

 

TRE-harjoittelun ennakkovaatimuksena on normaali fyysinen ja psyykkinen terveydentila, joka sallii TRE-stressinpurkuliikkeiden tekemisen, liikunnan harrastamisen ja ryhmämuotoisen harjoittelun. TRE® ei sovellu välittömästi leikkausten tai vakavien sairauksien, esim. sydäninfarktin tai syöpäleikkauksen/-diagnoosin jälkeen, epilepsiaa sairastaville, vakavista mielenterveydenhäiriöistä kuten psykooseista tai skitsofreniasta kärsiville. TRE:n aloittamista ei suositella raskaana oleville. Jos olet epävarma oman sairautesi suhteen, keskustele lääkärisi kanssa ennen aloittamista. Osallistujia ei ole vakuutettu järjestäjän toimesta. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä